Schedule a callback

A Residential Redesign

A DETACHED HOME IN A GOOD SIZED PLOT THAT REQUIRED A LARGE DOSE OF LOVE AND ATTENTION!

The property was originally built with room dimensions and a layout that didn’t suit today’s family lifestyle or requirements, due to the location and size of the plot the property presented huge potential.  A single storey rear and wrap around side extension along with loft conversion added the square footage required to turn this property into something really special.

The key improvements to this property within the resign were:

  • the addition of an open plan family living space, while retaining a separate formal living room
  • to achieve an indoor outdoor flow & great outdoor space
  • to increase the size & feel of the bathroom to provide a spacious family bathroom with luxury finish
  • to provide a second shower room
  • the addition of a utility room & a home office
  • to make the entrance hall bigger & brighter to improve on first impressions
  • to make the garden low maintenance & increase the parking provisions

On top of the demands of modern LIVING REQUIREMENTS as the developer and investor we need to consider modern BUILD STANDARDS (for instance energy efficiency – windows, doors, insulation, heating systems) and SPECIFICATION – the additions, quality and detail which are of high importance to us.  This is where we can put our own vision, ethos & branding further into practice, ensuring our properties stand out from the crowd and adhere to our company values.

 

Curb Appeal

Curb appeal is such an important factor when it comes to property development, first impressions really do count and we want the potential buyers or tenants to fall in love the property and to be proud of it.    When it comes to residential redesigns we are always drawn to ‘the ugly ducklings’ and take great pride from changing the look of a property to give it a dose of appeal!

Birch House was just one of those properties, the styling was outdated and the single storey garage that jutted out looked totally out of place.

The faux Georgian door surround was removed and a canopy porch was built over the door and bay window to break up the large brick facade, the floating bay window lessened the overall look and so it was bricked up underneath.  An attractive warm oak door and modern house sign and light were added to blend country (being in a village position) with modern design.

Before & After

Have a look at the project ‘Birch Tree Retreat’ for a little surprise – the other opportunity this property presented.